Modern SanatNoktacılıkRessamlar

İstanbul resimleri de yapan noktacılık akımının önemli destekçisi Paul Signac

Modern resmin en önemli temsilcilerinden olan ve George Seurat ile noktacılık akımını geliştirmiş Paul Signac. İstanbul’a gelen ender modern sanatçılardan biri. Hızlı fırça darbeleri ile yapılan resim yerine renkli noktaların yan yana gelmesinden oluşan Pointist (Noktacı) anlayışı benimsemiş.

Paul Signac, 11 Kasım 1863’te Paris’te doğmuş. 18 yaşında ressam olarak kariyer yapmaya karar vermeden önce mimarlık eğitimi almış. Karşılaştığı manzaraları boyayarak Avrupa kıyılarına yelken açmış. 1884’te Claude Monet ve Georges Seurat ile tanışmış. Seurat’ın sistematik çalışma yöntemlerine ve renk teorisine sadık destekçisi olmuş. Yan yana dizilmiş küçük saf renk noktalarını denemek için izlenimciliğin kısa darbelerini terk etmiş.

Signac’ın resimlerinin çoğu Fransız sahilindedir. Her yaz başkentten ayrılır, Fransa’nın güneyinde, Collioure köyünde ya da arkadaşlarını davet ettiği St. Tropez’de kalırmış. Mart 1889’da Arles’da Vincent van Gogh’u ziyaret etmiş. Ertesi yıl Cenova, Floransa ve Napoli’yi kısa bir yolculuk yapmış. Signac yelkenciliği severmiş.1892’de Fransa’nın hemen hemen tüm limanlarını gezmiş.

Signac çeşitli denemeler yapmış. Yağlı boya tablolar ve suluboyaların yanı sıra, küçük, zahmetli noktalardan oluşan gravürler, litograflar ve birçok kalem ve mürekkep çizimi yapmış. 1908’den ölümüne kadar Societe des Artistes Bağımsızlarının başkanı olmuş. Signac, Fovist ve Kübistlerin tartışmalı eserlerini sergileyerek genç sanatçıları teşvik etmiş.

7 Kasım 1892’de Signac, Berthe Robles ile evlenmiş. 2 Ekim 1913’te kızları doğmuş.  6 Nisan 1927’de Signac, daha önce gayri meşru kızı Ginette’i kabul etmiş. Yetmiş iki yaşındayken, Paul Signac 1935’te Paris’te ölmüş. Cesedi yakılmış ve üç gün sonra mezarlığı’na gömülmüş. 1907 yılının Mart ayında sanatçı arkadaşı ile İstanbul’a gelmiş Signac. Haliç bölgesinde birçok resim yapmış  ve önemli ressamlarımızdan Şeker Ahmet Paşa ile de tanışmış. Signac’ın İstanbul resimleri de diğer Avrupa limanlarında yaptığı resimlerle beraber “Liman Serisi” olarak adlandırılan seri içinde değerlendirilmekte.

Paul Signac Eserleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.