EkspresyonizmModern SanatRessamlar

Freud’ün psikanalitik teorilerinden esinlenerek, bilinçaltını, resmetmeye çalışan Ekspresyonist ressam Egon Schiele

Avusturyalı ressam Egon Schiele 1890 yılında Viyana yakınlarında zengin bir ailenin üyesi olarak doğmuş. Marie Schiele ile Tulin istasyon şefi Adolph Schiele’nin üçüncü çocuğu olarak dünyaya gelmiş.Tek erkek çocukmuş, iki kız kardeşi varmış. Annesinden aldığı sanat desteği sayesinde 16 yaşında akademiye gitmeye başlamış.

Egon, kendisinden 4 yaş küçük kızkardeşini modeli olarak kullanırmış. Kızkardeşini çıplak modeli olarak kullandığı için kardeşi ile aralarında ensest bir ilişki olduğu söylentisi çıkmış. Fakat söylentiden öteye gitmemiş iddalar. 1905 yılında babasını kaybetmiş.

Ailesinde babasına en düşkün kişi o olduğundan, onun ölümünden çok etkilenmiş Egon, okulda iyi bir öğrenci olamamış, ressam olmak istediği için 1906’da Viyana’ya gitmiş. Gustav Klimt’in okuluna başvurmuş fakat daha sonra başka bir okula kaydolmuş.

Ertesi yıl hayranı olduğu Gustav Klimt ile tanışmış Klimt Schiele’nin çok yetenekli olduğunu düşünmüş, hatta onun resimlerini arada satın almış. Schiele’nin dört adeti eserini Klimt’in başında bulunduğu bir sergide sergilemiş. Bu dönemde, eserlerinde doğa ve sembolizm konusuyla ilgilenmiş.

1910’da 20 yaşında önemli dergilerde hakkında makaleler çıkmaya başlamış. 1911’de Gustav Klimt’inde modeli olan, babasını küçük yaşta kaybetmiş, fakir bir ailenin kızı olan 17 yaşındaki Valerie Neuzil (Wally) ile tanışmış ve beraber annesinin memleketi olan Krumau’ya gitmişler. Orada Schiele sanatında oldukça üretken bir aşamaya girmiş ve fantastik, vizyoner kent resimleri yanında, erotik içerikli resimlerde yapmış. Wally’le birlikte evlilik dışı bir ilişki yaşaması ve  genç kızları çıplak model olarak kullanması nedenlerle Krumau’dan taşınmasına neden olmuş.

Schiele’nin 14 yaşında bir kızı baştan çıkardığı iddiasıyla atölyesini basan polis, erotik ve pornografik resimler nedeni ile tutuklamış ve 24 gün ceza almış. Hattta hakim bir resmini mahkeme salonunda yakmış.

Sanatçının otoportreleri, sanatçının  iç dünyasını yansıtmakta. Schiele evlenmiş olsa bile Wally ile ilişkisini hiçbir zaman bitirmek istememiş. Birinci Dünya Savaşı’nın en yoğun olduğu yıllardır, Wally Kızılhaç’ta hemşire olmuş. 1917 Noel’inden hemen önce 23 yaşında kızıl hastalığından ölmüş Wally.

Birinci Dünya Savaş yılları olmasına rağmen resim sergileri açmış ve iyi satışlar yapmış. Savaş sonunda, devlet o dönem Avusturya’nın imajını güçlendirmek amacıyla pek çok resim sergisi gerçekleştirmiş. Bunlardan biri de Secession adı verilen sergidir. 1918 yılında yapılmış bir sergi için hazırladığı posterde  İsa’nın Son Akşam Yemeği’ni tasvir etmiş. Ancak  İsa’nın bulunduğu konuma kendini yerleştirmiş.

28 Ekim 1918’de eşi 6 aylık hamile iken  İspanyol gribinden vefat etmiş. Aynı hastalıktan dolayı 31 Ekim 1918’de 28 yaşında Egon Schiele vefat etmiş. Öldüğünde yirmi sekiz yaşında olan sanatçı sekiz yıllık kısa sanat hayatında 3000’den fazla çizim ve 300’e yakın tablo üretmiş. Freud’ün psikanalitik teorilerinden esinlenerek, eserlerinde bilinçaltını resmetmeye çalışmış.

Egon Schiele Eserleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.