BarokModern Sanat ÖncesiRessamlar

Hollanda’nın Mona Lisa’sı olarak tanımlanan ‘İnci Küpeli Kız’ resmini yapan Flaman ressam Johannes Vermeer

Vermeer, Felemenk altın çağında; Hollanda’nın sanat, bilim ve ekonomik canlılığının doruk noktasına vardığı çağda yaşamış. Harcayacak parası olan ve gelişen bir orta sınıf, büyüyen evlerinin duvarlarına asacak resimlerin peşine düşünce, ressamların da işleri iyi gitmiş. İsmen Protestan olan Felemenk devleti, Avrupa’nın geri kalan yerlerinde görülmemiş bir dini hoşgörü atmosferi yaratmış. Vermeer’in hayatı bu olağandışı dini ortamda biçimlenmiş. Sadece 36 eserin ona ait olduğu kesinleşen Johannes Vermeer’in kentsoylu ev içi sahneleri, yaşamı sırasında ona küçümsenemeyecek bir başarı kazandırmış. 1 9 yy ortalarında Fransız bir yazar tarafından “keşfedilene” kadar büyük ölçüde unutulmuş. Babası bir ipek dokumacısı, kısmi zamanlı bir resim tüccarı ve hancıymış.

Vermeer, 1653’te 21 yaşındayken, loncanın onay verdiği bir ustanın yanında zorunlu altı yıllık eğitimini tamamlamış ve  Aziz Luka Loncası’na kabul edilmiş. İlk çalışmalarında Caravaggio‘dan esinlenmiş. 1650’lerin sonlarında, Delft’te yaygın olan günlük yaşam sahneleri resmediliyormuş. Vermeer’in de Hooch‘un ışıklı, özenli iç mekân sahnelerinden etkilendiği düşünülmekte. 1660’larda Vermeer büyük bir yerel başarı yakalamış ve 1662-3 ve 1670-1 ‘de lonca başkanlığına seçilmiş. Resimleri diğer Hollandalı ressamların iç mekânlarına benzer fakat daha hoş ve ışıklıdır. Vermeer, son derece yavaş ve dikkatli çalışırmış.

Vermeer – İnci Küpeli Kız

1672’de İngiltere ve Fransa, Hollanda’ya savaş ilan edince, ülkenin siyasi istikrarı ve ekonomik refahı birden sona ermiş. Sanat piyasası çökmüş.Kendi eserlerini de, başkalarınınkini de satamaz hale gelmiş.

Çocuklarından biri ile en önemli müşterisi ölmüş. Yılda en fazla üç yada dört resim tamamlarmış. Pek çok resminde inandırıcı ışık, gölge ve biçim şemalarını yaratmak için kalın yogun boya kullanmış.  Bu uygulama  sonra Empresyonizm üzerinde büyük bir etki yaratmış. Sanatçı ayrıca, fotoğraf makinesinin öncüsü olan camera obscura’dan yararlanmış. Bu aletten sadece resimdeki elemanların ilk yerleşiminde yararlanılıyormuş. Çok az resim yaptığı için, Vermeer’in başka ilgi alanlarının da olduğunu düşünülür. Babasının resim ticareti işini devraldığı ve aynı zamanda bir han işlettiği düşünülür. Hiçbir zaman varlıklı olmadığı anlaşılmakta.  1675 43 yaşındayken iflas etmiş olarak ölmüş, karısını ve 2 çocuğunu borç içinde bırakmış ????

Vermeer’ın karısının tanıklığı, onun son günlerinin ızdırabını  tanımlıyor.  Çocuklarının yükü nedeniyle, kendine ait hiçbir geliri olmadığı için  büyük bir çöküş içine girmiş. Bir günde ya da bir buçuk günde sağlıklıyken ölüvermiş. Geriye muazzam borçlar, rüştünü ispat  etmemış on çocuk ve bir ev dolusu resim bırakmış. Karısı iflasını ilan etmek runda kalmış. Kendisi de başarısız bir ressam olan Adolf Hitler, Vermeer’e fena halde hayranmış ve askerlerine onun resimlerini gözden kaçırmasınlar diye özel talimat vermiş. Eşi kendisine modellik yaparmış. 20 yılda 15 çoçuk doğurduğu için Vermeer’in tablolarında ki kadınların hamile gibi göründüğü düşünülebilir ????

Scarlett Johansson ve İngiliz aktör Colin Firth’ün oynadığı ressam Johannes Vermeer’in hayatının anlatıldığı filmi sanatseverler mutlaka seyretmeli. Hikayenin gerçek olmadığını bilerek ????

Johannes Vermeer Eserleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.