Modern Sanat ÖncesiRessamlarYüksek Rönesans

Dönemindeki diğer ressamlar gibi azizleri resmetmek yerine günlük hayatı hiciv eden Bruegel

1 6. yüzyıl Kuzey Avrupa sanatçılarının sonuncusu ve en büyüklerinden biri olan Yaşlı Pieter Bruegel, manzaraları ve hiciv dolu köylü sahneleriyle tanınan bir ressam ve baskı resim ustasıdır.

Konularından dolayı kendisine ‘Köylü Bruegel’ lakabı verilmiş olsa da mitler ve efsaneler üzerine derin bir bilgisi olan son derece eğitimli biriymiş. Dönemindeki diğer ressamlar gibi azizlerle uğraşırken o daha çok tavukları, kazları resimlerine konu etmiş. 1311 dönemin pek çok sanatçısı için söz konusu olduğu gibi Bruegel’in yaşamının ilk dönemleri hakkında çok az belge var. Olasılıkla, bugün Hollanda’da olan Breda şehrinde dünyaya gelmiş.

Brugel – Köy düğünü

Öncü bir sanatçı, heykeltıraş, mimar, dokuma ve vitray tasarımcısı olan Pieter Coecke van Aclst’in (1503-50) yanında çıraklık yapmış olan Bruegel, 1551 ‘de Antwerp Ressamlar Loncası’na usta olarak kabul edilmiş. Sonraki yıl Fransa, İtalya ve İsviçre’ye seyahat etmiş. 1555 ile 1563 arasında, Bosch‘un üslubunun popülaritesinden yararlanarak 40’tan fazla gravür tasarlamış. Resimlerindeki çalışan, ziyafet çeken, eğlenen köylüler, insanın zaaf ve aptallıklarının ortaya koymuştur. 1563’te Bruegel evlenmiş.  Bundan sonra kariyeri yön değiştirmiş. Gravür tasarlamaya devam etmekle birlikte öncelikle bir ressam olarak çalışmaya başlamış.

Brugel – Hollanda atasözleri

1565’te varlıklı bir tüccar olan arkadaşı ve patronu Nicolaes Jonghelinck’ten Aylar adında bir dizi resim üretmek üzere sipariş aldı. 12 resimden sadece beşi bugüne kalmıştır: Karda Avcılar (Ocak), Hüzünlü Gün  (Şubat), Harman (Temmuz), Mısır Hasadı (Ağustos) ve Sürünün  Dönüşü (Kasım). Babalarının başarısına ulaşamamış olsalar da, oğulları da sanatçı olmuş.

Uzun yıllar boyu unutulmuş Bruegel, ta ki Baudelaire kendisine hayran oluncaya değin..Her resmine bir şiir yazdığı da rivayet edilir ayrıca; zira komedi ve trajedi şairliği yapmış döneminde. Atasözleri adlı muhteşem resminde 120’den fazla Hollanda atasözünü resimlemiş.

BBC tarafından hazırlanan, TRT ile Türkçe seslendirmesi yapılan “Tuvaldeki Başyapıt”  belgeselinde  Pieter Bruegel’in Bethlehem’de Nüfus Sayımı tablosu çok detaylı bir şekilde anlatılmış. Mutlaka seyretmenizi tavsiye ederim.

Ahırda, bir tentenin altında geçen sahnede, gelin aptal bir ifadeyle sırıtır; öte yandan damat tıkınmakla meşguldür. Bir adam bira boşaltır ve diğer ikisi çorba kâselerini eğreti bir tepsiyle taşır. Arkada davetsiz misafirler, içeri girmeye çalışır, bir müzisyen aç aç bakar ve kafasına büyük gelen şapkasyla bir çocuk tabağı parmaklar. Tüm bu faaliyet yoğunluğuna rağmen kompozisyon sıkışık görünmemektedir.

Pieter Brueghel Eserleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir