Modern Sanat ÖncesiRaffael Öncesi KardeşliğiRessamlar

Sanatın konusu ne olursa olsun güzel olması gerektiğine inanan Millais

İngiliz Kraliyet Sanatlar Akademisi’ne (Royal Academy of Arts) kabul edilmiş en genç öğrencı olan John Everett Millais, 19. yüzyıl ortasında şekillenen Pre-RafaeIit Kardeşlik Birliği’nin kurucu üyesiymiş.

Varlıklı bir ailede büyüyen Millais çok çalışkan ve aynı zamanda yetenekliymiş. Dokuz yaşından itibaren yetenekleri ödüllendirilmeye başlamış.11 yaşında Kraliyet Akademi Okulları’na (Royal Academy Schools) kabul edilmiş.

Millais 19 yaşındayken üç sanatçı, kahverenginin donuk renkleri ve akademik resmin tutuculuğuna karşı hareket etmek üzere Pre-Rafaelit Kardeşlik Birliği’ni kurmuş. Pre-Rafaclitler, doğaya sadık kalmak ve rengin aydınlığından yararlanmak konusunda hemfikirmiş.

Millais – Otoportre

Millais’in erken çalışmaları titizlikle gözlemlenmiş ve tasarlanmış. Çoğunlukla arka plan manzaralarını, açık havada aylarca, figürleri ve iç mekânları ise daha uzun süren bir zamanda atölyesinde çalışırmış.

İlk dini konulu resmi “İsa Ailesinin Evinde”yi 21 yaşındayken tamamlamış ve Royal Academy’de sergilendiğinde büyük eleştiriler almış. İsa ve ailesini sıradan, çalışan sınıf insanları olarak göstermesi nedeniyle gelen eleştiriler saygısızlık üzerineymiş.

Tüm Pre-Rafaelitler içinde en fazla eleştirilen isim Millais’mış, fakat o vazgeçmemiş.Zamanla eleştiriler azalmış.Dönemin en büyük sanat eleştirmeni John Ruskin (1819-1900) Pre-Rafaelitlerin savunucusu olmuş ve Millais’in, Turner kadar büyük bir ressam olacağına inanmış.

Ruskin sayesinde, Pre Rafaelitlerden Millais’in resimleri dah açok takdir edilmiş. Grup olatak başarıyı yakaladıkları zaman grup dağılmış. Fakat Pre-Rafaelirler aradıkları başarıyı kazandıklavı sırada dağıldılar. Her zaman başarılı bir ressam pek çok çalışması eleştirel başarı kazanmış.

Millais – İsa ailesinin evinde

Millais’in son dönem grup dışı resimelerden oluşmaktadır. Sanatın konusu ne olursa olsun güzel olması gerektiğine inanırmış. 1880 yılında Oxford Üniversitesi onu onursal unvanla ödüllendirmiş ve 1885’te baron ilan edilmiş.

Birçoğumuzun da bildiği gibi Ophelia, Shakespeare’in hamlet oyununda yer alan, fakat sonu trajik olan bir karakter. Millais de Shakespeare’den trajik bir anı canlandırmayı uygun bulmuş. Ophelia’nın ölümün intihar olup olmadığı ve cenaze merasiminin Hristiyan kilisesinin geleneksel defin ayinin yapılıp yapılamayacağı oyunda işlenen bir konudur. Oyunda aşık olduğu Hamlet babasını öldürünce Ophelia delirir ve kendisini nehre suya bırakır başka bir yoruma göre nehir kenarında şarkı söyleyip çiçek toplarken suya düşer.

Millais – Ophelia

“Bir insanın ömrü göz açıp kapayana kadar gelip geçer.” demiş, Hamlet.
“Söğüdün dallarına çiçekler asmaya uğraşırken,
Bir hain dal kırıldı ve çiçek demetleriyle birlikte çağlayan dereye düştü Ophelia.
Elbiseleri açıldı ve onu bir denizkızı gibi suyun üzerine çıkardı.
Bu süre içinde, felaketinden habersiz, gerçek bir su mahlûku gibi, eski şarkılardan parçalar söylüyordu;
Fakat uzun sürmemişti.
Suyla dolan elbiseleri ağırlaştı; şarkı söylerken, çamurlara çekip batırdı zavallıyı.” cümleleriyle tasvir etmiş Shakespeare, Ophelia’yı.

Fakat resmin ilginç de bir anısı var:

Millais boğulan Ophelia’yı tasvir etmek için elbette ki modeli Elizabeth Siddal’ı(Gabriel Rossetti’nin eşi) eserlerine bir bakın derim, zira kendisi kocası olmaktadır.
nehire yatıramamış küvette poz vermesini rica etmiş. Üşümesin diye de küvetin altına gaz lambaları vs koyduysada yetersiz ısıtma modelin hasta olmasına engel olamamış.

John Everett Millais Eserleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.